zweefveer

Zweefveren

Inleiding

Deze website gaat over zweefveren. In diverse talen heet zo'n constructie

Rendsburg

Een zweefveer kan worden beschouwd als een combinatie van een veerpont en een brug. Rechts zien we een foto van zo'n zweefveer. Een grote (meestal hoge) constructie van staal is over een rivier gebouwd. Bovenop deze constructie rijdt over rails een soort karretje, waaraan via kabels of via een vakwerkconstructie een platform of een gondel is verbonden. Op dit platform, vaak overdekt, kunnen reizigers de overkant van het water bereiken. Dat geldt dan voor voetgangers, maar meestal ook voor voertuigen.

Het aantal zweefveren is niet zo groot. Op dit moment bestaan er nog maar acht zweefveren in de hele wereld, waarvan er twee buiten gebruik zijn, en er vijf nog dagelijks in gebruik zijn. Vroeger zijn er meer geweest, maar het aantal zweefveren komt toch niet hoger uit dan amper 20 stuks.

De laatste jaren zijn er enkele nieuwe, moderne zweefveren gebouwd, veel kleiner dan de zweefveren van vroeger, en alleen voor voetgangers en fietsers. Ook deze kleine zweefveren worden op deze website behandeld.

Klik op één van de links om een algemene beschrijving te vinden van het verschijnsel "zweefveer', of om meer informatie te vinden over de zweefveren die je vandaag-de-dag kunt vinden of over de zweefveren die er in het verleden zijn geweest.

Deze pagina is onderdeel van de Websites van Wim Kusee