Pontjes in Nederland
(www.pontjes.nl)
Pontjes in Nederland
(www.pontjes.nl)

Privé pontjes

In Nederland zijn er ook diverse privé veerpontjes te vinden. Te gebruiken door bewoners van een huis dat over land niet of zeer slecht is te bereiken. De bewoner gebruikt dit pontje om naar huis te gaan.

Even voor de goede orde, het zijn geen openbare veerpontjes. De bewoners zien liever niet dat u gebruik gaat maken van het pontje, tenzij u met een uitnodiging op bezoek gaat.

(voor grote foto: klik op de foto)
(voor lokatie op google-maps: klik op de naam)

Over de Dokkumer Trekvaart kunt u dit pontje vinden voor de verbinding met de Trekwei.

Ten noorden van Goengahuizen ligt een eiland met daarop enkele boerderijen. Voor de bereikbaarheid van deze boerderijen heeft er lange tijd een pontje gevaren. Inmiddels is het pontje vervangen door een brug.

Ten zuiden van Bolsward ligt een boederij welke weliswaar via de weg is te bereiken, maar alleen via een erg grote omweg. Voor de snelle bereikbaarheid heeft men ook een pontje ter beschikking, dat de Workumervaart oversteekt.

Ten zuiden van Bolsward ligt nog een boederij waar ook een privé pontje over de Workumervaart is te zien.

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

In het natuurgebied de Oostvaardersplassen is een kettingpontje te vinden. Het mag alleen gebruikt worden buiten het broedseizoen en alleen maar door groepen tijdens een excursie.

Tussen Baambrugge en Abcoude ligt er een privé pontje over de Angstel. Het pontje is zelfs uitgevoerd met zonnepanelen en een electromotortje.

Ondanks dat er naar een boerderij een ophaalbrug is te vinden, ligt er toch ook nog een klein trekpontje over de Angstel.

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

Bij het dorp Vreeland (nabij de vatenfabriek?) lag in 1993 dit pontje. Of het er nog ligt? U mag het zeggen.

Aan de Jaagweg in Volendam is een boerderij te vinden die alleen per trekpontje is te bereiken.

Na gedane boodschappen moet je weer met het pontje naar huis.

Een klein pontje om mee naar huis te gaan

Een mini pontje om mee naar huis te gaan

Een bijzondere vorm van een veerpont. Leerlingen van de school in West-Graftdijk die in de Starnmeerpolder wonen zouden een flink stuk moeten omrijden. Daarom gaat er op schooltijden een pontje dat de kinderen vanuit de polder naar de school in het dorp brengt.

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij nabij de molen.

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij op de meest oostelijke punt van het eiland.

Op het eiland Kaag is een grote scheepswerf van Lent gevestigd. Vrachtverkeer naar en van deze scheepswerf kan niet met de openbare veerpont mee. Het bedrijf voorziet daarom in een eigen veerpont, een platte schuit die door een klein bootje wordt voortbewogen.

In het dorp Kaag is een woning gelegen op een klein eilandje naast het grote eiland. Er gaat een prive-veerpontje naar toe.

De Buurtpolder in Rijpwetering is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf Rijpwetering naar het eiland.

De Zwanburgpolder in Warmond is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf de Zijlsocieteit naar het eiland.

In de jachthaven van Nieuwkoop is een deel van de steiger van de watersportvereniging alleen te bereiken via een klein trekpontje. Het pontje is afgesloten, en alleen door leven van de watersportvereniging te gebruiken.

Door leden van de scoutinggroep in de Zuidplaspolder nabij Nieuwerkerk aan den IJssel is als project een zelfbedienings touwpontje gemaakt en over de Ringvaart in gebruik genomen. Het pontje is wel vanaf de weg te zien, maar niet publiekelijk toegankelijk.

Door de scouting van Leiderdorp is in mei 2018 een zelfgebouwd zelfbedienings kettingpontje in gebruik genomen. Het pontje ligt op het terrein van de scouting, maar is vanaf de openbare weg te zien.

In de Reeuwijkse plassen liggen een aantal eilandjes, met daarop soms alleen maar een klein zomerhuisje. Toch moet je naar zo'n eiland toe. En dat kan dan met dit kleine pontje.

Het meest oostelijke deel van de Hollandse Biesbosch bestaat uit weilanden. Maar alleen te bereiken over water (de Nieuwe Merwede) vanuit de Biesbosch. Hier de booer met zijn pont waarbij hij een aantal koeien naar de wei brengt.


prive pontje in Volendam

Een voorbeeld van een privé pontje.
In Volendam aan de jaagweg gaan bewoners naar huis met het pontje.
Foto: Wim Kusee, 8 mei 2010