Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in Nederland


[start] [zoeken] [nieuws] [fietstochten] [contact]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [historisch]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [pontje_vd_maand] [links]

Nieuws over veerponten

Amsterdam: pont Zeeburgereiland

Datum: 2021.06.05

De gemeente Amsterdam heeft de knoop doorgehakt. Er is al lang gepraat over een veerpont tussen Zeeburgereiland en Sporenburg. Diverse alternatieven zijn daarbij aan bod geweest. Er werden wel acht locaties onderzocht om aan te meren. De gemeente heeft nu besloten om de pont te laten varen vanaf Sluisbuurt op Zeeburgereiland naar het Ertsplein op de kop van Sporenburg. Daarmee is gekozen voor de kortste verbinding.

De verbinding start in 2022 en zal tijdelijk zijn, gedurende zeven jaar. Daarna wordt onderzocht wat de beste verbinding zal zijn, een pont of een brug. De verbinding is nodig, omdat er in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland huizen worden gebouwd voor ca. 12.000 mensen. De verbinding per veerpont betekent voor deze bewoners een behoorlijk kortere verbinding met de binnenstad van Amsterdam.

Bewoners van Sporenburg zijn niet blij met het besluit. Diverse mensen hebben de angst uitgesproken dat het gedaan is met de rust. De wijk Sporenburg vormt een doodlopend gedeelte zonder doorgaand verkeer. Met de komst van de veerpont zal het met de rust zijn gedaan, zo vrezen de bewoners.