Start ZoekenNieuwsType veerpontLijst pontjesHistorische verenZeer kleine pontjesPrivé pontjesLinksFietstochtenPontje v.d.maandContact

Pontjes in Nederland

Pontjes in Nederland

Nieuws over veerponten

Veerpont Hendrikus overgedragen aan stichting

Datum: 2021.03.03

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont Tiel - Wamel)

De veerpont Hendrikus is op 22 februari 2021 overgedragen aan de stichting tot behoud Hendrikus. De veerpont zal bij velen bekend zijn als de pont die de verbinding tussen Tiel en Wamel verzorgde.

De boot is gebouwd in 1959 bij scheepswerf van der Molen in Zaandam. In eerste instantie voer deze boot bij de fa.Vos in Alblasserdam die diverse verbindingen over de Noord onderhield. In 1985 werd er nabij Tiel een brug over de Waal gebouwd, waarbij de autoveren bij Tiel en bij Ochten vervielen. Voor het overzetten van fietsers en voetgangers kwam er in Tiel een personenveerpont. Daartoe werd door de gemeente Tiel een huurcontract afgesloten met exploitant Vos die de pont ging exploiteren. Een jaar later werd het veerbedrijf van de fa.Vos opgeheven, en ging de veerpont Hendrikus over in eigendom van de gemeente Tiel.

De pont heeft gevaren tot 2015. In dat jaar kwam er een nieuwe veerpont, de Pomona en was de Hendrikus werkloos. In 2019 werd de veerboot onder auspiciën van ODV-maritiem voor een jaar ingezet als waterbus over het Albertkanaal in de nabijheid van Antwerpen. Aangezien de resultaten aldaar flink tegenvielenis die verbinding niet voortgezet en kwam de Hendrikus weer terug naar Tiel. De gemeente heeft nu in 2021 de veerboot officiëel overgedragen aan de stichting tot behoud Hendrikus, die de veerboot als varend monument wil behouden en wil inzetten voor rondvaarten en bedrijfs-uitjes.

Een zusterschip van de Hendrikus is in de zomer te zien op het Nieuwe Meer bij Amsterdam, waar deze onder de naam Helena op zondag de verbinding onderhoudt tussen Sloten en het Amsterdamse Bos.