Haltes

De volgende haltes kunnen worden onderkend:
    [St.Gallen Station]   [St.Gallen Marktplatz]   [St.Gallen Spisertor]   [St.Gallen Schülerhaus]  
    [Birnbäumen]   [Tivoli]   [Notkersegg]   [Schwarzer Bären]   [Rank]  
    [Vögelinsegg]   [Schützengarten]   [Speicher]   [Bendlehn]   [Säglibachbrücke]   [Gfeld]   [Trogen]

Halte : St.Gallen Station

Hoogte : 669 m
Afstand : 0,00 km

Bijzonderheden :
beginpunt van de lijn. Ondanks dat de lijn dezelfde spoorwijdte heeft als spoorlijn naar Appenzell (ook van dezelfde exploitant Appenzeller Bahn), is er geen doorverbinding tussen de twee spoorlijnen. Dit is direct het gevolg van het verschil in bovenleidingsspanning (Trogener Bahn 1000 Volt gelijkspanning, Appenzeller Bahn 1500 Volt gelijkspanning). Er zijn wel plannen om in de toekomst een dergelijke verbinding aan te leggen, zodat er wellicht een doorgaande voorstadslijn zal kunnen worden geëxploiteerd.

Op het stationsplein is de lijn over 210 meter enkelsporig straatspoor. Vroeger was hier dubbelspoor, maar omdat er plaats nodig was voor uitbreiding van het busstation is de lijn in 2004 over deze lengte teruggebracht tot enkelspoor. Ten oosten van dit enkelspoorstuk gaat de lijn over in dubbelsporig straatspoor.

Vanaf het haltepunt bij het stationsgebouw loopt de lijn in westelijke richting nog ca. 250 meter door naar 3 opstelsporen.

 

[ top ]

Halte : St.Gallen Marktplatz

Hoogte : 667 m
Afstand : 0,79 km

Bijzonderheden :
Deze halte wordt samen gebruikt met de trolleybussen en dieselbussen van de St.Galler busmaatschappij (stadsvervoer) en de postbussen (interlocaal vervoer).

Het is de drukste halte van de lijn. Er is een grote overkapping. Aan de halte kunnen drie gelede (trolley)bussen of één bus en een trein gelijktijdig halteren.

[ top ]

Halte : St.Gallen Spisertor

Hoogte : 671 m
Afstand : 1,11 km

Bijzonderheden :
Deze halte is gelegen in de straat. Het spoor ligt rechts in de straat, zodat in- en uitstappende passagiers vanaf het troittoir kunnen in- en uitstappen.

Tijdens het halteren moeten achteropkomende auto's wachten; zij kunnen de trein niet passeren.

[ top ]

Halte : St.Gallen Schülerhaus

Hoogte : 696 m
Afstand : 1,74 km

Bijzonderheden :
Dit is de laatste halte die nog in straatspoor is gelegen. Tevens de laatste halte van het dubbelsporige lijngedeelte. Direct na de halte verlaat de lijn de straat, en gaat (enkelsporig) op eigen baan verder.

Reizigers moeten aan de verkeerde kant (links) in- en uitstappen. Tussen de twee straatsporen is een (smalle) verkeersheuvel van waaraf kan worden in- en uitgestapt. Omdat de verkeersheuvel nogal smal is en er veel langsrijdend verkeer is, wachten reizigers meestal gewoon op het troittoir, en gaan pas naar de in het midden liggende verkeersheuvel als de trein in aantocht is.

[ top ]

Halte : St.Gallen Birnbäumen

Hoogte : 727 m
Afstand : 2,78 km

Bijzonderheden :
Deze halte is pas in het eind van de 20e eeuw aangelegd.

De halte is gelegen in een steile straat (7 % helling). Men heeft een langwerpig haltegebouw neergezet, waarvan het dak horizontaal loopt. Dit versterkt het gevoel van een steile helling.

[ top ]

Halte : Tivoli

Hoogte : 755 m
Afstand : 3,29 km

Op dit moment is deze halte niet meer aanwezig.

Bijzonderheden :
Deze halte was in het begin aanwezig, maar is eind van de 20e eeuw opgeheven (gelijktijdig met de aanleg van de halte Birnbäumen??)
[ top ]

Halte : Notkersegg

Hoogte : 785 m
Afstand : 3,69 km

Bijzonderheden :
In 1964 is er een opstelspoor van 48 meter aangelegd met als doel pendeltreinen te kunnen rijden tussen St.Gallen Station en deze halte. Voor zover ik weet is daar nooit gebruik van gemaakt; alle treinen rijden ten minste door van St.Gallen tot Speicher.
[ top ]

Halte : Schwarzer Bären

Hoogte : 855 m
Afstand : 5,08 km

Bijzonderheden :
Deze halte is ongeveer halverwege gelegen. Volgens de huidige exploitatie kruisen bij deze halte de meeste trams.
[ top ]

Halte : Rank

Hoogte : 860 m
Afstand : 5,86 km

Bijzonderheden :
[ top ]

Halte : Vögelinsegg

Hoogte : 940 m
Afstand : 7,04 km

Bijzonderheden :
Tot 1952 lag de halte ca. 200 meter verderop precies in de scherpe bocht. Omdat in 1952 de halte is uitgebouwd tot een dubbelsporige halte, werd deze gelijktijdig verlegd.
[ top ]

Halte : Schützengarten

Hoogte : 926 m
Afstand : 7,78 km

Bijzonderheden :
[ top ]

Halte : Speicher

Hoogte : 924 m
Afstand : 8,20 km

Bijzonderheden :
Bij deze halte is de remise gelegen. In 1996 is het oude stationsgebouw gesloopt, is er een nieuwe gebouw (met daarin een verkooppunt, een café, kantoren en appartementen) neergezet.

Tevens is de remise verlengd om plaats te bieden aan de nieuwe dubbelgelede treinstellen.

De plaats van de halte is daarbij enkele tientallen meters in westelijke richting opgeschoven.

[ top ]

Halte : Bendlehn

Hoogte : 932 m
Afstand : 9,02 km

Bijzonderheden :
[ top ]

Halte : Säglibachbrücke

Hoogte : 910 m
Afstand : 9,52 km

Hier is geen halte aanwezig

Bijzonderheden :
Net voor de Säglibachbrücke is rond 1970 een tweede remise aangelegd. Deze was bereikbaar via een kort spoor dat aftakte vanuit de richting Speicher. De extra ruimte van deze remise was nodig om de extra rijtuigen en treinstellen te kunnen stallen. In de remise zijn drie deuren aanwezig. In Twee ervan liggen sporen, de derde kon worden gebruikt voor het stallen van railbouwmateriaal dat per auto werd aangevoerd.

Heden is er geen wissel meer aanwezig om de remise te kunnen bereiken. De sporen zijn verder nog aanwezig. Het gebouw en de naastgelegen ruimte worden gebruikt voor opslag van spoorbouwmateriaal.

[ top ]

Halte : Gfeld

Hoogte : 917 m
Afstand : 9,81 km

Bijzonderheden :
[ top ]

Halte : Trogen

Hoogte : 919 m
Afstand : 10,33 km

Bijzonderheden :
Dit is het eindpunt van de lijn. Vroeger was er een mogelijkheid goederenwagens te laden en te lossen. Alhoewel de sporen nog aanwezig zijn, wordt deze mogelijkheid niet meer gebruikt.

 

[ top ]
Datum laatst gewijzigd : 25 juli 2010