Deze pagina gaat over mijn muzikale interesses. Er worden hier een aantal onderdelen beschreven. Klik op de button om er meer over te lezen.
Bij mijn muzikale interessses kunt u wat lezen over mijn interesse in muziek.
Lees hier hoe ik bezig ben en ben geweest als dirigent en pianist.
Een apart deel van mijn website, dat u kan helpen bij het zoeken in liedbundels. Kent u alleen de melodie, alleen de tekst of alleen de componist? Op deze subpagina kunt u dan toch het betreffende lied vinden, en de vermelding in welke liedbundel dat lied dan voorkomt.
Een apart deel van mijn website, dat u kan helpen bij het verkrijgen van informatie over diverse klassieke componisten.
Wilt u wat doorgeven of vragen over deze website? Klik op de button.
Van jongs af aan heb ik interesse in muziek. Dat kreeg ik al mee van mijn ouders. Mijn vader speelde (een beetje) orgel, mijn moeder zong naar hartelust in een koor. Die interesse heb ik overgenomen.
Rond mijn tiende begon ik met pianolessen. Ook luisterde ik graag naar muziek. Al snel bleek mijn interesse toch wel vooral bij de klassieke muziek te liggen. We hadden thuis geen platenspeler of iets dergelijks (computers en mp3-spelers hadden we toen nog niet van gehoord). Maar met een bandrecorder kon je ook muziek opnemen. De microfoon naast de luidspreker van de radio, en je had de muziek op de band staan. Of de microfoon strak voor de televisie, bijvoorbeeld bij het nieuwjaarsconcert van de Wiener Musikgesellschaft. Iedereen stil zijn, want hoesten en praten zou natuurlijk ook op de band te horen zijn. Dat de klok zo nu en dan sloeg was nog een aparte hinderpaal die moest worden overwonnen.
Als lesstukken voor de piano had ik ook veel klassieke werken. Sonatines van Mozart of andere componisten, lieder ohne worter van Mendelssohn, en daarnaast Mazurkas van Chopin. Vooral die laatste componist heeft mij gevormd. Zijn romantische klanken vond (en vind ik nog steeds) prachtig om te horen en om zelf te spelen. Je kunt daarbij helemaal wegdromen in de sfeer die deze componist zo prachtig heeft weergegeven.
Als lesstukken speelde ik ook het Gloria van Vivaldi. Mijn pianolerares was namelijk dirigent van een koor, dat dit werk zou gaan uitvoeren. De pianopartituur werd mij voorgeschoteld en ik kon gaan studeren. Het concert van dat koor staat mij nog steeds goed bij in mijn geheugen, al is het bijna 50 jaar geleden. Ook nu nog steeds; als ik dit Gloria van Vivaldie hoor, dan schiet mijn gemoed vol en geniet ik met volle teugen.
Ook nu nog luister ik graag naar de componist Chopin. Ook pianostukken die ik zelf helemaal niet kan spelen, zoals polonaises, walsen en scherzi kunnen mij bekoren. Luisteren doe ik tegenwoordig vaak via de PC naar de Amerikaanse radiozender All-Classic. Maar ook andere klassieke radiostations kunnen op mijn interesse rekenen. Via de PC in internet is er tegenwoordig zoveel meer prachtige muziek binnen te halen.
Van jongs af aan ben ik betrokken op de muziek. Als kind volgde ik pianolessen. Vrij kort na het begin van deze lessen werd ik begeleider bij een koor. Mijn pianolerares was immers ook dirigente bij een koor, jeugdkoor en kinderkoor. En bij een concert van die koren mocht ik de pianobegeleiding bij de kleine kinderen op me nemen. Als lesstof kreeg ik de koorliederen. Ik oefende daarbij ook in harmonisatie, bij muziek waarbij je alleen maar een melodie hebt het erbij verzinnen van de begeleiding. Zoek de juiste akkoorden en wissel die af. Een stukje les waar ik mijn leven lang plezier van heb gehad.
Eerst dus het kinderkoor. Maar al snel daarna werd ik vaste begeleider bij een jeugdkoor in mijn geboortedorp Oost-Souburg. Met dat koor hebben we ook nog een concertreis gemaakt naar het Engelse Hemel Hempstead. We hebben er kennissen opgedaan, waar ik nog steeds contact mee heb.
Toen ik eenmaal op mezelf woonde (in Rotterdam) vond ik een gospelkoor in Ridderkerk (het IJE-koor), waar ik de pianobegeleiding op me nam. Een aantal jaren ben ik met plezier verbonden geweest aan dit koor.
In 1990 trouwde ik, en we gingen wonen in Bodegraven. Van het begeleiden van koren op de piano kwam even niets meer. Samen met mijn vrouw ging ik zingen in een zangkoor. Eerst in een kerkkoor en later in een gospelkoor. Dat ging me gemakkelijk af. Ook al miste ik weleens een repetitie (er waren inmiddels twee kinderen gekomen, en die zijn weleens ziek, of je hebt geen oppas), ook dan kon ik de zangpartijen met gemak instuderen.
Rond 1995 vertrok er een dominee uit onze gemeente. En hij had regelmatig op vrijdagavond een uurtje zingen. Ik vond het jammer dat dat zou verdwijnen, en na overleg met de kerkenraad besloot ik om dat in wat gewijzigde vorm voort te zetten. Zingen uit het liedboek en opwekkingsbundel, waarbij ik achtergrondinformatie over de liederen opzocht, iets over de componist of over het lied vertelde. Leuk om te doen. Soms waren we met 15, soms met 5 mensen.
Na een oproep in het gemeenteblad voor een projectkoor waren er op projectbasis ruim 25 mensen, en dan heb je de mogelijkheid om vierstemmig te zingen. En aldus was de interesse om te dirigeren bij een koor begonnen. Een advertentie van gospelkoor Sefanja in Stolwijk haalde me over de streep, en sinds ongeveer 1999 ben ik dirigent. Eerst van dat koor in Stolwijk, later van andere koren. Van 2010 tot 2016 was ik dirigent bij gospelkoor Njoy in Houten (zie bovenste foto).
Met ingang van de zomer van 2016 is dat koor gestopt. Gelukkig kwam er ongeveer in dezelfde tijd een ander koor op mijn pad, en sinds mei 2016 ben ik dirigent van de Christelijk zangvereniging "Con Amore" uit Nieuwkoop (zie onderste foto). En sinds begin 2019 ben ik dirigent van de Cantorij in de Ontmoetingskerk van Kamerik.
In mij jeugd heb ik diverse jaren als organist de diensten begeleid in de plaats waar ik ben geboren. Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen kwam het daar niet meer zo van.
Maar nadat ik in Kamerik dirigent werd van de cantorij, kwam de vraag of ik ook zo nu en dan een andere kerkdienst zou willen begeleiden op het kerkorgel. En dat gebeurt nu dus regelmatig. En van het één komt het ander. Inmiddels ben ik regelmatig te vinden als organist in de volgende kerken:
Wilt u wat vragen over deze website?
Wilt u wat meedelen over deze website?
Wilt u een fout over deze pagina doorgeven?
Ik vindt het prima als u mij een mailtje stuurt.
U kunt dat doen op
Deze pagina is onderdeel van de Websites van Wim Kusee