Modelbaan van Wim Kusee

Baanplan

Als uitgangspunt bij het ontwerpen van het baan plan was er mijn wens om veel te kunnen rijden, om scenery te bouwen, maar niet om veel te rangeren. Gevolg van deze wens is het feit, dat het baanplan eigenlijk alleen maar bestaat uit een 'ovaaltje'. Een trein die eenmaal is vertrokken vanaf het station blijft dan altijd achter die andere trein.

De baan heeft een lengte van 3,40 meter (de lengte van mijn kamer), en een breedte van 0,95 meter, met aan de voorkant een uitstulping (op het onderste niveau) van 0,15 cm, zodat rechts de breedte 1,10 meter wordt. Daaarbij lukt het nog net om staande aan de voorkant de achterkant van de baan te bereiken als dat nodig is

Ik rijdt analoog met pulsbreedte-modulatie (zie daarvoor de pagina besturing. De baan is opgedeeld in 12 secties. Per sectie kan er maar één trein tegelijk rijden. In totaal ligt er ongeveer 38 meter spoorrails.


onderste niveau, voornamelijk in tunnel.
 

hoofdniveau 0 (vooraan) en niveau 1 (achteraan).
 

niveau 2 (in de berg)
 

hoofdniveau 3.

Zoals u ziet uit de tekening bestaat de baan uit meerdere niveau's. De bovenste tekening geeft het onderste niveau aan, en de volgende tekening dan steeds een niveau hoger. Het hoogteverschil tussen een niveau is minimaal 8 cm. Die hoogte wordt bepaald door de norm-hoogte voor een niet geëlectrificeerde trein (59 mm), wat construciehoogte (voor rail, 5 mm), (voor isolatieplaat, 4 mm) en (12 mm).

Onderste niveau

Het station is op de tweede tekening te vinden. Vanuit dat station (op niveau 0) gerekend gaat er naar links toe een lus (die al snel links-achteraan naar rechts draait) omlaag naar niveau -1 (zie bovenste tekening). Op een traject van ca 3 meter lengte komt deze lus aan de voorkant van de baan in beeld, de rest ligt verstopt in een tunnel onder de andere niveau's.

Niveau nul en één

Vanuit het station naar rechts gaand gaan we via een helix (nou ja, drie kwart van een cirkel) naar niveau +1 (ca 8 cm boven het nul-niveau, zie de tweede tekening). Daar gaat de lijn naar links, en via een lus weer terug naar de helix. Die lus aan de linkerkant ligt in een tunnel onder niveau 2. Het dubbelsporige deel van links naar rechts ligt op niveau 1 (8 cm hoogte) in beeld.

Niveau twee en drie

Teruggekomen bij de helix gaat de lijn stijgen (1 3/4 deel van een cirkel) tot 20 cm boven het nul-niveau. Op de derde tekening (dus alleen maar een deel van die helix) komt de baan daarbij even in zicht, dat wordt een soort lawinegalerij.

Niveau vier Vervolgens gaat de lijn naar links over iets wat later een brug moet worden. De lus aan de linkerkant ligt op een plaat. Daar zal op termijn een dorpje komen.

Berg

Nog even voor de goede orde, de plaats van de helix wordt later dichtgemaakt, daar komt een berg. Zoals al gezetd, komt er vooraan op niveau +1 een open stukje, iets in de trant van een lawinegalerij. Het niveau +2 van de helix komt boven op de berg te liggen. De exacte invulling van dat deel komt later wel, als ik de berg ga maken.

foto modelbaan