wapen van bodegraven

Bodegraven

kaasdorp aan de Rijn

Toeristische informatie

globe

Nee, Bodegraven is natuurlijk geen Volendam, Delft of Amsterdam. Steden die duizenden toeristen trekken om er, gewapend met fototoestel of video camera, vele toeristische attracties te bezoeken. Maar toch is er in Bodegraven best wel het een en ander te vinden dat de moeite waard is.

boerderij paardenburg

Wie het dorp via de Goudseweg binnenrijdt ziet meteen al, dat Bodegraven in een waterrijke omgeving is gelegen. Op de foto hiernaast staan we op deze Goudseweg en zien we de Goudsevaart. Deze vaart is al zo´n 170 jaar oud. In de jaren ´30 van de 19e eeuw werd deze gegraven en werd de (tol)weg ernaast aangelegd om vanuit Bodegraven betere verbindingen te krijgen met Gouda. Vroeger liep er ook nog een trammetje langs deze vaart, maar ja, dat is al zo lang geleden, dat vrijwel niemand zich dat meer kan herinneren. De tol hoeft ook al lang niet meer betaald te worden. Maar er zullen nog wel wat mensen zijn die zich de tol kunnen herinneren, want deze is pas in 1947 afgeschaft. Wist je trouwens, dat er aan één zo´n tolhuisje nog een leuke anekdote is verbonden? Klik maar op de link van de "verhalen" in het menu, en lees dan het verhaal van de Spokersbrug. Wil je trouwens nog wat meer over een tol weten (in dit geval een tolbrug), lees dan nog even verder, want daar kun je nog een echte tolbrug vinden.

sluis

Maar we gaan snel verder in het huidige dorp Bodegraven. Als we verder rijden, en in het centrum komen, dan komen we al snel bij de sluis. Hiernaast zie je een foto van de sluis. Het hoogteverschil van het water is niet zo erg groot, maar ten westen van het dorp liggen de schepen een halve meter lager in het water dan ten oosten. De sluis is midden in het dorp gelegen. Een leuk plekje om even te bivakkeren en in één van de cafés in de buurt even wat te gaan drinken.

boerderij paardenburg

We zijn er al bijna aan voorbij gereden. Maar als we even terug gaan naar de Willemstraat, op de hoek van de Spoorstraat, dan kunnen we niet aan het cultureel centrum Het Evertshuis voorbij rijden.

Het Evertshuis bestaat in zijn huidige vorm nu zo´n 20 jaar. Het is gevestigd in een oud fabriekspand van zaadhandel Turkenburg. Tot begin jaren ´80 had deze handel er zijn verpakkings-afdeling. Nadat het pand leeg kwam te staan werd het door notaris Everts via een legaat aan de gemeente geschonken. De gemeente heeft het vervolgens grondig verbouwd, en heeft er een cultureel centrum in gevestigd. Vele verenigingen huren er een zaal of zaaltje, er is een muziekschool in gevestigd, in de grote zaal worden regelmatig voorstellingen gegeven, kortom, het is een multifunctioneel centrum.

Op de zolder van het Evertshuis is een leuk museum gevestigd, het Kaasmuseum. Hier wordt in woord en beeld een overzicht gegeven van de kaasmakerij en de kaashandel, zoals deze vroeger, maar ook hedentendage in Bodegraven zich voltrok en voltrekt. Het bezoek kost niet veel, dus laat je niet weerhouden om even binnen te wippen. Voor meer informatie kijk je op de link van het kaasmuseum Bodegraven

kaas dorpskerk

We wippen even de Oude Rijn over. Aan de andere kant van de Rijn is namelijk de dorpskerk te zien. Op het plein voor deze kerk staan we in het oudste gedeelte van Bodegraven. Vanuit deze plaats ontwikkelde het dorp zich in de loop van de jaren, eerst langs de Oude Rijn in combinatie met de brug over de rivier die naast de sluis is gelegen, later aan de noordkant en weer later ook aan de zuidkant van de rivier. De kerk zoals op de foto is te zien wordt meestal "dorpskerk" genoemd, maar eigenlijk is deze naam fout. Vroeger, in de tijd vòòr de reformatie was deze kerk gewijd aan de heilige Gallus; de naam moet dus eigenlijk de Sint Galluskerk zijn. Maar ja, welke Bodegraver noemt de kerk nou bij deze naam?

kaasmonument

Op het plein voor de kerk, de oude markt, staat nog een interessant monument. Het is het kaasmonument, in de vorm van een ronde kaas. Dit monument is in 1984 geplaatst in verband met het 100-jarig bestaan van de Bodegraafse kaasmarkt. Ja ja, al vanaf 1884 wordt er in het dorp op dinsdagmorgen een kaasmarkt gehouden. In de jaren ´20 van de 19e eeuw was de markt zò druk, dat er filevorming op de naar Bodegraven leidende wegen ontstond van de kaasbrikken (paard en wagen waarmee de kaas naar de markt werd vervoerd). In die jaren is even verderop de Nieuwe Markt aangelegd, een veel groter marktplein. Maar ook dat is verleden tijd; in 2001 is voor de laatste keer de kaasmarkt gehouden; de boerenkaas wordt tegenwoordig al rechtstreeks bij de boer verhandeld.

 

molen bodegraven
station
karperlaan
cortenhoeve

We lopen nog even verder langs een aantal andere leuke bezienswaardigheden van het dorp. Hierboven zie je nog wat leuke punten uit het dorp, zoals de molen aan de Overtocht, het station, en twee foto´s van een gewone straat in de nieuwbouwwijken. Er is nog wel meer te zien, zoals de boerderij Paardenburg, de Rijnkade met de langskomende een aanmerende schepen, en een flink aantal oude kaaspakhuizen in diverse straten van het dorp. Maar voor dat alles is op deze pagina niet genoeg ruimte te vinden. Kom daarvoor maar gewoon even langs in Bodegraven, of klik in het menu de link met de wandeling aan.

wierickerschans

Even verderop, tussen Bodegraven en Nieuwerbrug is aan de Zuidzijde van de Oude Rijn nog het fort de Wiericke Schans te vinden. Deze schans is aangelegd kort na het rampjaar 1672, toen Bodegraven door de Franse troepen werd verwoest. Tot ca.1990 is het in gebruik geweest bij defensie. Daarna ging het in eigendom over naar Staatsbosbeheer en stond het een tijd leeg. Inmiddels worden er allerlei culturele activiteiten op het fort ontwikkeld, en is het fort te bezoeken.

weijpoortse molen

Net voorbij de Wiericker Schans zien we aan de rechterhand de Weijpoortse molen staan. Deze molen is gratis te bezoeken op iedere dag als de molen draait (bijna elke zaterdag). Klik in het menu op de link "musea" om wat meer over deze molen te lezen. De Stichting Historische Kring heeft in 2008 een heel lezenswaardig boek over deze molen uitgegeven. Klik op de website van de Historische Kring om meer over dat boek te lezen.

Rijden we dan nog wat verder door dan komen we in het dorp Nieuwerbrug, ook deel uitmakend van de gemeente Bodegraven.

Alhoewel een klein dorp, toch is het leuk om even stil te staan bij de tolbrug in het dorp.

eeuwfeesttoren nieuwerbrug

De tolbrug is in eigendom bij de brandschouwerij, een in de 15e eeuw door de inwoners van het dorp opgerichte instantie met het doel om branden te bestrijden. Door deze brandschouwerij is ook in 16.. de brug aangelegd. Door de Staten Generaal werd speciaal toestemming verleend om tol te mogen heffen, zowel van de passerende schepen als van het landverkeer. Ook vandaag de dag wordt er nog steeds tol geheven. Je zou niet zeggen, dat van de 50 eurocent die voor een auto moet worden betaald, er enkele jaren geleden nog een nieuwe brug is aangelegd.

In het dorp Nieuwerbrug zien we vlak naast de brug de zogenaamde eeuwfeesttoren. Deze toren staat recht tegenover de PKN-kerk van Nieuwerbrug, en lijkt dus een kerktoren te zijn, maar dat is niet waar. De eeuwfeesttoren is, zoals de naam al aangeeft, in 1913 aangelegd ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van het koninkrijk der Nederlanden.

tolbrug nieuwerbrug

Deze pagina is onderdeel van de Websites van Wim Kusee