wapen van bodegraven

Bodegraven

kaasdorp aan de Rijn

Algemene informatie

plattegrond bodegraven

Bodegraven is een leuke plaats, gelegen in Zuid-Holland in Nederland, midden in het groene hart van de randstad. Het dorp is op de kaart van Nederland te vinden precies tussen Woerden, Gouda en Alphen aan den Rijn.

In de gemeente wonen op het ogenblik ongeveer 35.000 inwoners. Per 1 januari 2011 is de gemeente Bodegraven gefuseerd met de gemeente Reeuwijk. De website die u nu bekijkt richt zich alleen op de oude gemeente Bodegraven.

De gemeente bestaat uit de volgende kernen:

Ligging en bereikbaarheid

kaas

De ligging van Bodegraven midden in het groene hart van de Randstad heeft al heel vroeg in de geschiedenis zijn stempel gedrukt op de bedrijvigheid van het dorp. Het dorp wordt niet voor niets een kaasdorp genoemd.

Vroeger was het inderdaad zo, dat de kaas (of beter gezegd, de veehouderijen met de bijbehorende kaasmakerijen) vrijwel de belangrijkste bron van inkomsten voor veel Bodegravers was. De kaasmarkt van Bodegraven was in het begin van de 20e eeuw vermaard tot ver in het buitenland. Maar tegenwoordig is dat toch wel anders. De kaasmakerij en kaasopslag is weliswaar nog steeds belangrijk, maar daarnaast zijn er vele andere handelsbedrijven in het dorp gekomen. En dankzij de goede bereikbaarheid zijn er ook veel Bodegravers, die als forens buiten het dorp hun werk vinden.

logo ns Reist u met de trein van of naar Bodegraven?
Klik dan op het logo van de NS.
logo anwb Reist u met de auto van of naar Bodegraven?
Klik dan op het logo van de ANWB.

 

Het gemeentehuis

gemeentehuis

De foto hiernaast is van het gemeentehuis. Rond 1995 is het gebouwd. Er zijn mensen die het mooi vinden, en als je deze foto zo ziet, dan lijkt het ook nog wel wat. Vooral over het koperen dak is nogal wat te doen geweest. Het was heel duur, en alleen de overvliegende duiven kunnen het dak in al zijn glorie bewonderen.

Maar wie de achterkant van het gemeentehuis bekijkt, die zal vast wel denken dat hij op het industrieterrein van Bodegraven beland is. Enfin, met een prijskaartje van zo'n 17 miljoen moet ieder er maar het zijne van denken.

Deze pagina is onderdeel van de Websites van Wim Kusee