Persoonlijke website van
Wim Kusee

(onderdeel : Bodegraven, kaasdorp aan de Rijn)

Oude foto's

Hieronder vindt u een aantal pagina's waarop u foto's kunt zien van Bodegraven in vroeger tijden. De foto's zijn ter beschikking gesteld door Piet Boers, waarvoor dank.

  • Foto's uit het centrum van het dorp :
De Hoek
Garage
Hotel
Brugstraat
De Sluis
Gemeentehuis
  • Foto's net even buiten het centrum :
Wilhelminastraat
Wilhelminastraat / Goudsestraatweg
Wilhelminastraat / Zuidzijde
Noordstraat
Koningstraat
  • Foto's buiten het centrum :
Watertoren De Meije
Tolbrug Nieuwerbrug
Boerderij Paardenburg
Omroeper Kooistra

De Hoek

Hier zien we een foto van "de hoek" in Bodegraven. Iedere Bodegraver weet dan meteen dat we de kruising bedoelen tussen de Wilhelminastraat, de Brugstraat, de Prins Hendrikstraat en de Van Tolstraat. Ook nu nog is dit kruispunt het eigenlijke centrum van het dorp.

We staan met onze rug naar de Wilhelminastraat. Rechtsaf gaan we richting brug. Let op de wegwijzer met lantaarn. Bodegraven lag toen nog aan een belangrijke route voor het verkeer van Leiden - Alphen richting Utrecht, en ook van Gouda naar Utrecht. Nou ja, verkeer.... twee fietsers en een handkar.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Garage

Enkele meters verder dan het kruispunt van de vorige foto vinden we een hotel en een garage. Al heel lang stond er op deze plaats een herberg. Ten tijde van de postkoets werd de bijgelegen stal al gebruikt voor het wisselen van paarden.

Nu staan er auto's bij de garage, midden in het dorp. Het is er druk, er staan zelfs twee auto's. Vroeger kon dat nog, zo'n garage met benzinepomp midden in het dorp.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Hotel

Hotel van Haaften, zo is dit pand in Bodegraven bekend. Al vanaf halverwege de 17e eeuw was er op deze plaats een hotel gevestigd, toen nog met de naam "het veerhuis". Het was hier gevestigd omdat de trekschuit van Leiden naar Utrecht langs Bodegraven kwam.

Bij de grote dorpsbrand van 1870 is het veerhuis, toen al onder leiding van de familie van Haaften (vandaar de naam "Hotel van Haaften") afgebrand. Het pand wat we hier op de foto zien is kort daarna op dezelfde plaats gebouwd. Sinds 1975 is er geen hotel meer in gevestigd. Tegenwoordig kunnen we in het pand kleding kopen bij een kledingzaak.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Brugstraat

Nog een foto van het kruispunt. Nu kijken we naar het noorden de Brugstraat in. In de verte is de (oude) brug over de Oude Rijn te zien.

Ook op deze foto zien we de drukte van het doorgaande verkeer van Den Haag naar Utrecht. Er rijdt zelfs n auto door de straat. De kinderen spelen leuk midden op de straat. Welke ouder laat zijn kinderen dat nu nog doen?

[ naar de bovenkant van de pagina ]

De Sluis

Als we ten opzichte van de voorgaande foto's iets naar het noorden gaan, dan komen we vanzelf bij de Oude Rijn. Rechts van de brugstraat ligt daar de sluis.

Hier zien we een boot die richting Woerden vaart. Aan de rechterkant zien we de Rijnkade, een overblijfsel van het in de 16e eeuw aangelegde jaagpad langs de gehele Oude Rijn van Leiden naar Utrecht.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Gemeentehuis

Een foto uit het centrum van nog niet zo heel lang geleden. We zien hier het oude gemeentehuis, gebouwd in de jaren '60. Na 25 jaar te hebben dienst gedaan werd het al als te oud bestempeld, en was het blijkbaar nodig om voor 17 miljoen een nieuw, beter gemeentehuis te bouwen. Een foto daarvan kunnen we zien op de algemene pagina van deze website.

Het gemeentehuis wat we hier zien was overigens niet het eerste. Net na de grote brand van Bodegraven in 1870 werd het voorgaande gemeentehuis in gebruik genomen. Het lag in de Van Tolstraat, net naast de garage die we op een foto hierboven al hebben kunnen zien.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Wilhelminastraat

Een foto van de Wilhelminastraat. Deze loopt vanaf het kruispunt in het centrum naar het oosten. Verderop draait de weg rechtsaf richting Gouda.

We zien op deze foto ook de tramrails liggen. Vanaf 18 mei 1882 reed er een heuse stroomtram door de Bodegraafse straten naar Gouda toe. Toch was een stroomtram wel wat te hoog gegrepen voor Bodegraven. Na verzakkingen van de rails en een te dure stoom-exploitatie werd de stoomtram al na 10 jaar omgezet in een paardetram. De paardjes met hun tramwagentjes bleven in een gezapig tempo rijden tot op 16 oktober 1917. Toen was het hooi voor de paarden zo duur geworden, dat exploitatie niet meer mogelijk was. Pas enkele jaren later zou het openbaar vervoer naar Gouda weer op gang komen, maar dan met een moderne autobus.

Wilt u meer weten over de stoomtram en paardentram naar Gouda? Klik dan op de volgende link voor de tramlijn naar Gouda.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Wilhelminastraat / Goudsestraatweg

Hier zien we de kruising van de Wilhelminastraat met de Le Coultrestraat, toen nog Goudsestraatweg geheten. De T-kruising is tegenwoordig nog bijna dezelfde als toen. De twee witte huisje zijn echter afgebroken, en hebben plaatsgemaakt voor een parkeerterreintje.

Rechts gaan we naar Gouda. Rechtdoor gaan we (zeker toen nog) de rimboe in van de Zuidzijde, die naar Nieuwerbrug en verder naar Woerden loopt.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Wilhelminastraat / Zuidzijde

Nog een foto van de Wilhelminastraat, maar dan verderop nadat de hoofdstroom van het verkeer richting Gouda is gegaan.

Let ook hier nog even op het 'drukke' verkeer. Een fietser, een voetganger, en helemaal links zien we nog een klein stukje van een autoband die toebehoort aan een heuse automobiel.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Noordstraat

De voorgaande foto's waren van de Wilhelminastraat, die verderop Zuidzijde gaat heten. Aan de andere oever van de Oude Rijn liep (hoe kan het ook anders) de Noordzijde. Hier zien we een stukje van het eerste begin, waar deze straat nog Noordstraat heet.

Was de Zuidzijde slechts een landbouwweggetje, de Noordzijde en Noordstraat zoals we die hier zien, vormde de hoofdverbinding van Bodegraven naar Nieuwerbrug, of, om het wat grootstedelijker te zeggen, de hoofdverbinding van Den Haag naar Utrecht. Zie maar naar de 'drukte' op deze foto.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Koningstraat

Een foto van de Koningsstraat in vroeger jaren. De straat is aangelegd in de jaren rond 1910. Wie nu op dezelfde plaats gaat staan (ongeveer bij de Prins Hendrikstraat) ziet dezelfde huizen. Alleen het aantal voertuigen is uitgebreid. Tegenwoordig moet men zoeken voor een parkeerplaatsje voor de auto; op de foto was er zo te zien genoeg ruimte voor de ene bakfiets.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Watertoren de Meije

Een foto buiten Bodegraven, in de Meije. De Meije is een riviertje met een erlangs lopend weggetje, dat ten noorden van Bodegraven door het landschap meandert. Heel idyllisch staan er langs de Meije diverse boerderijen en woninkjes.

Op de achtergrond zien we Pietje Potlood, de zo genoemde watertoren, die eigenlijk net buiten Bodegraven op grondgebied van Nieuwkoop staat.

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Tolbrug Nieuwerbrug

We staan hier in Nieuwerbrug. De brug is de beroemde tolbrug, waar iedereen behalve de inwoners van het dorp tol moet betalen. Lange tijd was de tol twee kwartjes. En of je het nu gelooft of niet, uit deze tolgelden is enkele jaren geleden nog een nieuwe brug betaald. Sindsdien is het tolgeld echter wel verhoogd. Nu moet je 50 eurocent betalen (maar ja, wie zeurt er nou over twee euro-kwartjes voor een stukje nostalgie....)

[ naar de bovenkant van de pagina ]

Boerderij Paardenburg

En van de oudste boerderijen uit het dorp is boerderij Paardenburg. Deze is gelegen aan de Overtocht, de weg van Bodegraven naar Zwammerdam (en verder naar Alphen aan den Rijn). Hoe oud de boerderij is, dat is niet helemaal duidelijk, maar hij is zeker uit het begin van de 17e eeuw.

Overigens moet vermeld worden, dat de boerderij nog niet zo lang op het grondgebied van Bodegraven ligt. Ondanks dat de gemeenteraad van Bodegraven al heel lang de Overtocht bij het dorp wilde voegen, is dit pas bij de gemeentelijke herindeling van 1964 gebeurd.

Een anecdote over de boerderij Paardenburg kun je lezen op de pagina met "verhalen" (klik links in het menu).

[ naar de bovenkant van de pagina ]